Miza bartë rreth 100 baktere të ndryshme | Çfarë ndodh me ushqimin kur bie mbi të

  Ka të paktën njëqind baktere dhe viruse të ndryshme që një mizë mund të transmetojë kur bie mbi ushqim, pohon Thomas J. Daniels, shkencëtar dhe drejtor i laboratorit mjedisor në Universitetin Fordham në Nju Jork.

  Sipas revistës “The Healthy”, kur një mizë merr baktere, ajo mund t’i transmetojë ato rreth e rrotull sa më shpejt që të ulet, madje edhe mbi ushqim, pavarësisht nga fakti se ishte vetëm mbi të për disa sekonda. “Ekziston rreziku i infektimit dhe sëmundjes, pavarësisht nga fakti se sasia e baktereve që transmetohet në atë kohë të shkurtër është e vogël”, pohon Daniels.

  Sidoqoftë, një rrezik më i madh vjen kur miza “vjell”, dmth kur gëlltit ushqimin. Kur bie mbi ushqim, miza në të vërtetë nuk e ha menjëherë, por lëshon lëngje që do ta zbusin atë, në mënyrë që të mund ta “ha” atë në një formë më të lëngshme. Lëngu i trupit që miza lëshon në ushqim është plot baktere, kështu që shanset për tu infektuar janë shumë më të mëdha nëse ushqimi është “pështyrë” sesa kur sapo u ul mbi ushqim.

  Lëngjet që lëshon miza janë më të rrezikshme sepse vijnë nga trupi i saj, ndërsa bakteret që gjenden në trupin e saj janë më pak të rrezikshme. Prandaj, nëse vetëm një mizë ulet në ushqim, nuk keni pse ta hidhni menjëherë. Ju ka më shumë të ngjarë të infektoheni nëse më shumë miza janë ulur, gjë që ndodh zakonisht kur hani jashtë.

  Lajmi Paraprak

  LD: Deputetët dhe ministrat të punojnë edhe gjatë muajit korrik dhe gusht

  Lajmi i rradhës

  Vitaminat për zemrën | 6 mënyrat më të mira për t’i marrë nëpërmjet ushqimit

  Lajme tjera

  Bashkohu

  Informohu në kohë