Shfaqjet e gatimit mund t’i ndihmojnë fëmijët të ushqehen më mirë

  Çdo prind dëshiron që fëmijët e tyre të bëjnë zgjedhje të shëndetshme, veçanërisht kur nuk janë aty pranë për t’i ndihmuar ose qortuar ata.

  Kur bëhet fjalë për ushqimin, kjo do të thotë të shpresosh që ata të zgjedhin mundësi ushqyese në drekë.

  Sipas një studimi të ri, ju mund të ndihmoni që t’i frymëzoni ta bëjnë këtë duke u treguar atyre shfaqje të caktuara gatimi.

  Kërkimi i botuar së fundmi në Journal of Nutrition Education and Behavior erdhi në këtë përfundim pasi vëzhgoi 125 pjesëmarrës të rinj (midis 10 dhe 12 vjeç) nga pesë shkolla të ndryshme. Fëmijët u ndanë në tre grupe, të cilave u tregoheshin video dhjetë minutëshe: Njëra përmbante gatim me përbërës të shëndetshëm si fruta dhe perime, një tjetër tregonte ushqim të shpejtë si hamburgerë dhe patate të skuqura, dhe një tjetër që nuk kishte aspak lidhje me ushqimin. Secila nga videot gjithashtu paraqiti fëmijë të tjerë të moshave të ngjashme.

  Atyre u tha të gjithëve se producentët e shfaqjeve donin reagimet e tyre dhe i bënë që të plotësonin një pyetësor duke pyetur se çfarë u pëlqente ose nuk ju pëlqente në lidhje me videot.

  Në thelb, ata nuk ishin të vetëdijshëm se ishin në të vërtetë eksperiment në një studim ushqyes, studiuesit morën lejen e prindërve. Pasi plotësuan formularët e tyre, ata zgjodhën katër ushqime si një “shpërblim” për të qenë kaq të dobishëm.

  Fëmijët që panë segmente më të shëndetshme të gatimit kishin gati tre herë më shumë gjasa të zgjidhnin një nga opsionet më ushqyese sesa secili nga grupet e tjera. A mund ta imagjinoni që shumë fëmijë zgjedhin mollë para biskotave? Është goxha mbresëlënëse.

  Në anën tjetër, vetëm 20 për qind e fëmijëve që shikonin shfaqje gatimi më pak të shëndetshme zgjodhën një meze të lehtë të shëndetshme.

  “Gjetjet nga ky studim tregojnë se programet e gatimit mund të jenë një mjet premtues për promovimin e ndryshimeve pozitive në preferencat, qëndrimet dhe sjelljet e lidhura me ushqimin e fëmijëve, i cili është grupi më i rëndësishëm i synuar për programe të tilla gatimi arsimore”, shpjegojnë studiuesit.

  Lajmi Paraprak

  Në tre qytete të Maqedonisë nuk ka asnjë të infektuar me COVID-19

  Lajmi i rradhës

  Imazhe qesharake që tregojnë anën jo shumë të këndshme të prindërve

  Lajme tjera

  Bashkohu

  Informohu në kohë