‘Fati, goditjen e fundit zemrës së njeriut nuk i’a jep gjithmonë menjëherë’

  Stefan Cvajg

  Fragment nga novela Perëndim zemre

  “….Fati, goditjen e fundit zemrës së njeriut nuk i’a jep gjithmonë menjëherë. Ai vjen si rrjedhojë e bashkërendimit të shkaqeve të parëndësishme dhe në këtë bashkërendim shfaqet vullneti i tij i papërmbajtshëm.

  Prekjen e lehtë të parë të tij, ne në gjuhën tonë jo fort të qartë, e quajmë shkak dhe të habitur bëjmë krahasim mes tij dhe forcës, me të cilën ai ka vepruar më pas; por, ashtu si sëmundja, shumë kohë para se të shfaqet, bënë fole në organizmin tonë, edhe fati i njeriut nuk zë fill në çastin kur shfaqet dukshëm dhe është i padiskutueshëm. Edhe ai klloçit gjatë në brendësi të qenies sonë, qarkullon në gjakun tonë para se të shfaqet jashtë. Vetënjohja tanimë është baraz me qëndresën, që thuajse kurdoherë është e kotë…”.

  Lajmi Paraprak

  54 vite nga vdekja e Mitrush Kutelit, themeluesit të prozës moderne shqiptare

  Lajmi i rradhës

  Gruaja në Kanunin e Lekë Dukagjinit

  Lajme tjera

  Thënie nga Umbero Eko

  “Ne kemi një limit, një limit shumë shkurajues dhe poshtërues: vdekjen.” “Tani kam arritur në përfundimin se e…
  Më tepër

  Bashkohu

  Informohu në kohë