Edukata seksuale nuk është zgjidhje

  Talha Kurtishi

  Një vend evropian që e aplikon edukatën seksuale prej moshës katërvjeçare (në periudhën parashkollore) ballafaqohet me përqindje të lartë të dhunës seksuale, fizike dhe psikologjike ndaj gjinisë femërore. Sipas studimit të agjensionit Fundamental rights që është pjesë e BE, përqindja e grave viktima të dhunës seksuale, fizike dhe psikologjike në atë vend është 45%. Brenda javës raportohen 24 raste të përdhunimit duke theksuar se supozohet që 80% prej rasteve asnjëherë nuk raportohen.

  Prandaj pretendimin që edukata seksuale do e parandalon ngacmimin dhe dhunën në baza gjinore e rrëzojnë faktet dhe numrat. Madje sipas një studimit tjetër vetëm 16% të informatave rreth dhunës seksuale dhe seksit në përgjithësi adoleshentët i marrin prej prindërve dhe në shkollë. Pjesën tjetër e mësojnë prej shokëve/shoqeve dhe medieve. Vetëm një këngë që flet për vijat e mjegulluara të pëlqimit (konsentit) është parë nga 360 milionë shikues.

  Ta pranojmë faktin që fëmijët tanë janë të “bombarduar” nga materiale dhe përmbajtje që promovojnë dhunë, në veçanti atë seksuale.

  Lajmi Paraprak

  Non paper non grata

  Lajmi i rradhës

  Një udhëzues praktik për botën që po ndryshon

  Lajme tjera

  Bashkohu

  Informohu në kohë