Niçe: Politikani e ndan njerëzimin në dy klasa, në vegla dhe në armiq

  Më 25 gusht të vitit 1900, vdiq njëri nga filozofët më të shquar gjerman, Friedrich Wilhem Nietzsche.

  Nietzsche ka qenë një kritik i ashpër i Krishtërimit (dhe i fesë në përgjithësi), i idealizmit gjerman, i Feminizmit dhe i modernizmit në përgjithësi. Ai konsiderohet si një mjeshtër i vërtetë i aforizmave filozofike të krijuara në formë eksperimentale.

  Për këtë arsye, ai është urryer, adhuruar, keq-interpretuar dhe ndoshta mbetet edhe sot e kësaj dite filozofi më i vështirë për t’u kuptuar.

  Sot, KultPlus ju sjell disa nga thëniet më të njohura të këtij filozofi i cili konsiderohet i pavdekshëm me veprën e madhe që la pas.

  “Nuk jam i hidhëruar me ju sepse më keni gënjyer, jam i mërzitur sepse nga tani e tutje nuk mund të ju besojë më.”

  “Ata shiheshin duke vallëzuar, mendoheshin si të çmendur prej atyre që s’mund ta dëgjonin muzikën.”

  “Ti ke rrugën tënde, unë rrugën time. Sa për rrugën e drejt, rrugën e duhur, ajo nuk ekziston.”

  “Duhet të kesh kaos përbrenda për t’i dhën jetë një ylli vallëzues.”

  “Ndonjëherë njerëzit nuk duan ta dëgjojnë të vërtetën sepse nuk duan që iluzionet e tyre të shkatërrohen.”

  “Njeriu i dijes jo vetëm që duhet të jetë në gjendje t’i dojë armiqt e vetë, por gjithashtu edhe ti urrejë miqt e vetë.”

  “Nuk mund të besoj në një Zot i cili përgjatë gjithë kohës dëshiron të jetë i lavdëruar.”

  “Kur jemi të lodhur, ne sulmohemi nga idetë të cilat i kemi pushtuar shumë kohë më parë.”

  “Gjarpëri që nuk mund ta flak tutje lëkurën e tij, vdes. Njësoj është edhe me mendjet të cilat pushojnë së ndryshuari mendimet e tyre; ato pushojnë së qenuri mendje.”

  “Tek individët, marrëzia është e rrallë; mirëpo tek grupet, partitë, kombet dhe epokat, ajo është rregull.”

  “Përparësia e një kujtese të dobët është se njeriu, i shijon disa herë gjërat e njejta sikur për herë të parë.”

  “Njeriu është kafsha më mizore.”

  “Besimi: të mos duash ta dish cila është e vërteta.”

  “Një shëtitje e zakonshme nëpër çmendinë tregon se besimi nuk vërteton asgjë.”

  “Keni kujdes kur i luftoni bishat, që edhe ju vetë të mos bëheni bishë pastaj…. Sepse kur e vështron me ngulm për kohë të gjatë humnerë, edhe humnera ju vështron juve.”

  “Nuk ekzistojnë sipërfaqe të bukura pa thellësitë e tmerrshme.”

  “Në botë ekzistojnë dy lloje njerëzish: ata që duan të dijn dhe ata që duan të besojnë.”

  “Ajo që është bërë nga dashuria, është gjithmonë përtej së mirës dhe së keqe.”

  “Heshtja është më e keqja; të gjitha të vërtetat që mbahen të heshtura bëhen helmuese.”

  “Fijet e padukshme janë lidhëset më të forta.”

  “I vetmuari i’a zgjat dorën shumë shpejt kujtdo që e ndesh.”

  “Ndoshta unë e di se përse vetëm njeriu qesh; vetëm ai vuan aq thellë sa që i është dashur ta shpik qeshjen.”

  “Në fund të fundit është dëshira, dhe jo e dëshiruara ajo që e dashurojmë.”

  “Edhe sot si gjithmonë, njerëzit ndahen në dy grupe: skllevërit dhe të lirët. Kushdo që nuk i ka 2/3 e ditës për veten e vetë, është skllav, pavarësisht nëse është burrështetas, biznesmen, zyrtarë ose profesor.”

  “Ata e turbullojnë ujin për t’u dukur më i thellë.”

  “Ekziston më shumë mençuri në trupin tuaj se sa në filozofinë tuaj më të thellë.”

  “Në të vërtetë, shpresa është më e keqja sepse ajo i zgjat vuajtjet e njeriut.

  Lajmi Paraprak

  Bytyqi: Nëse është e nevojshme do të sjellim masa të reja për mbështetje të gastronomëve dhe qytetarëve

  Lajmi i rradhës

  Lufta 20-të vjeçare në Afganistan përmes fotografive

  Lajme tjera

  Imazhi si emancipim

  Arlind Qori Vërtet gjithçka është çështje imazhi! Vetëm se…a thua imazhi të kuptohet sipas rezonancës thuajse hegjemone të…
  Më tepër

  Bashkohu

  Informohu në kohë