Vendi më i pasur në botë nuk siguron leje lindjeje me pagesë | Pse ndodh kjo?

  Amerika është i vetmi komb i pasur në botë që nuk u jep të gjithë qytetarëve të saj akses në një program qeveritar për leje prindërore me pagesë.

  Sot, vetëm 21% e të punësuarve në SH.B.A. kanë akses në pushimet familjare me pagesë.

   Megjithatë, kjo shumë paguhet nga punëdhënësit dhe jo nga shteti, ndryshe nga vendet e tjera në të gjithë botën. 

  Për këtë arsye, vetëm 8% e punonjësve në tremujorin e pagës më të ulët (më pak se 14 dollarë në orë) kishin qasje në pushimin prindëror të paguar në vitin 2020.

  Kjo filozofi është në kontrast të plotë me atë të vendeve evropiane ku pushimi i lehonisë i subvencionuar nga shteti ka ekzistuar për shumë dekada. 

  Hulumtimet kanë treguar që leja prindërore me pagesë ofron përfitime të larmishme në mënyrë të pamohueshme për të dy prindërit dhe fëmijët e tyre dhe për shoqëritë që e sigurojnë atë. 

  Shumica e qytetarëve amerikanë, dhe në veçanti 82%, sipas BBC, janë pro futjes së një programi kombëtar që do të sigurojë leje lindjeje me pagesë.

  Në prill, Presidenti i SHBA Joe Biden propozoi një paketë leje familjare dhe mjekësore 225 miliardë dollarë që do të lejonte punonjësit të merrnin deri në 12 javë leje me pagesë për t’u kujdesur për një të porsalindur ose anëtar të familjes.

   Në Evropë, pushimi prindëror i paguar shpesh shkon paralelisht me kujdesin shëndetësor publik dhe arsimin parashkollor publik – një triptik përmes të cilit prindërit mund të kalojnë muajt e parë të jetës së tyre me fëmijët e tyre para se të kthehen përsëri, përsëri në zyrë – pa probleme.

  Por gjatë gjithë këtyre viteve, në SH.B.A., një program i tillë u pa me shumë dyshim.

   Pikëpamja mbizotëruese është se familjet me të ardhura më të ulta nuk duhet të marrin përfitime të reja nga shteti.

   “Dhe ndërsa përfitimet e qeverisë rriten, këta njerëz me vetëdije zgjedhin të mos bëjnë ndonjë përpjekje për të përmirësuar situatën e tyre financiare sapo dikush tjetër të kujdeset për ta.” Nga ana e shtetit, kjo pikëpamje argumentohet për të forcuar paragjykimet dhe qëndrimet raciste në një shtet me një histori tashmë të rëndë për këtë çështje shoqërore. 

  Pikërisht për këtë arsye, asnjë përparim nuk është bërë në lidhje me këtë çështje në nivelin federal në vitet e fundit pasi ligjvënësit janë të ndarë për mënyrën e financimit të saj.

   “Bërësit e politikave nuk pajtohen se si të strukturojnë dhe, mbi të gjitha, si të financojnë një program të tillë në mënyrë që gjërat të mos përkeqësohen”, tha Angela Rahidi e Institutit Amerikan të Ndërmarrjeve.

   “Sondazhet tregojnë se një pjesë e madhe e popullit amerikan nuk dëshiron që qeveria federale të financojë këtë program. Punëdhënësit preferojnë të paguajnë për të.

   Në një rast të tillë, megjithatë, kostot për punëdhënësit do të rriten dhe në të njëjtën kohë punësimi do të ulet . 

  Sipas Biden, fondet nuk do të vijnë nga punëdhënësit por nga qytetarët me të ardhura më të larta. 

  Kjo do të rezultojë në një rritje prej 1% të normës së tatimit mbi të ardhurat për amerikanët më të pasur, si dhe rritje në fitimet e kapitalit dhe normat e taksave të dividentit për ata që fitojnë më shumë se 1 milion dollarë në vit.

  Lajmi Paraprak

  Biber: Vetoja bullgare është e pajustifikueshme dhe është keqpërdorim i fuqisë së një anëtare të BE-së

  Lajmi i rradhës

  Lufta me pandeminë | Ja pesë vendet që nuk kanë filluar akoma vaksinimin

  Lajme tjera

  Bashkohu

  Informohu në kohë