Zëri i nënës qetëson dhimbjet e foshnjave të lindura parakohe

  Ekziston një qetësues tërësisht natyral që mund të lehtësojë dhimbjen e foshnjave të lindura parakohe kur ata duhet t’i nënshtrohen trajtimeve që shkaktojnë siklet: është zëri i nënës. Kjo u demonstrua nga hulumtimet e kryera nga studiues nga Universiteti i Luginës Aosta, në bashkëpunim me Universitetin e Gjenevës dhe Autoritetin Shëndetësor Lokal të Aosta Valley, botuar në revistën Scientific Reports. Studimi është konfirmim i mëtejshëm i rëndësisë së rolit të prindërve në kujdesin e të porsalindurve, veçanërisht te ata më të brishtë, në momentin delikat të kujdesit intensiv.

  Një zë që ngushëllon

  Afërsia e nënës (por edhe e babait) është thelbësore për kontaktin lëkurë me lëkurë, e cila luan një rol mbrojtës të pazëvendësueshëm në ditët e para të jetës. Për më tepër, prania e prindërve forcon ndjesinë e lidhjes, e cila është themelore për zhvillimin neurologjik dhe njohës të të porsalindurit. Kjo lidhje, e marrë si e mirëqenë në foshnjat me afat të plotë, mund të komprometohet kur foshnjat vijnë në botë para kohe, sepse ato lindin në një situatë brishtësie që kërkon edhe më shumë vëmendje. Zëri i nënës është gjithashtu thelbësor për mirëqenien e këtyre të porsalindurve. Në veçanti, është vërtetuar se dëgjimi i fjalëve të pëshpëritura nga nëna lehtëson dhimbjen e foshnjave të parakohshme kur ata duhet t’i nënshtrohen preocedurave të tilla si marrja e gjakut, vendosja e tubave të ushqyerit ose të tjera.

  Vlerësimi i dhimbjes

  Këto procedura nuk mund të kryhen me përdorimin e shumë analgjezikëve, të cilët mund të shkaktojnë probleme në zhvillimin e fëmijës. Zëri i nënës, nga ana tjetër, është i dobishëm sepse studiuesit zbuluan se foshnja, duke dëgjuar fjalët e nënës gjatë procedurave, tregon më pak shenja vuajtjeje.

  Ekspertët u kërkuan nënave të 20 foshnjave të parakohshme, të shtruara në spitalin Umberto Parini në Aosta, të ishin të pranishme gjatë marrjes së mostrave të gjakut nga thembra. Kampionimi u krye në tri ditë të ndryshme: gjatë provës së parë nëna mungonte, gjatë të dytës nëna foli me foshnjën, ndërsa gjatë mostrës së tretë ajo këndoi.

  Për eksperimentin, u përdor Pipp, një sistem vlerësimi që kombinon shprehjet e fytyrës dhe parametrat si rrahjet e zemrës dhe oksigjenimi që dëshmojnë ndjesitë e dhimbshme të fëmijës. Rezultati ishte më i ulët, një shenjë e perceptimit më të paktë të dhimbjes, kur nëna fliste.

  Vlerësimi i oksitocinës

  Ekspertët gjithashtu u mbështetën në një parametër objektiv, përkatësisht matjen e oksitocinës për të demonstruar se zëri i nënës lehtëson dhimbjen e foshnjave të parakohshme. Oksitocina është një hormon i lidhur me stresin dhe dhimbjen, i cili u mat përmes një mostre të pështymës së fëmijëve, para se nëna të fliste ose të këndonte dhe pasi të merrej gjaku. Nivelet e oksitocinës u vunë re në mënyrë dramatike ndërsa nëna fliste me foshnjën, nga 0.8 pikogramë për mililitër në 1.4. Prandaj është e rëndësishme, edhe në shtëpi pas daljes nga spitali, të vazhdoni të flisni ëmbël me fëmijën tuaj, i cili gjen ritmet dhe tingujt ngushëllues tipikë të jetës intrauterine.

  Nuk është gjithmonë e mundur të parandalohet një lindje e parakohshme, por vizitat e rregullta te gjinekologu, një mënyrë jetese e shëndetshme duke eleminuar plotësisht alkoolin dhe pirjen e duhanit, ushqyerja e shëndetshme mund të bëjë shumë për të mbrojtur shëndetin e nënës dhe, rrjedhimisht, edhe atë të fetusit.

  Lajmi Paraprak

  Kemi më shumë se pesë shqisa, ja cilat janë aftësitë e fshehura që shpesh i anashkalojmë

  Lajmi i rradhës

  Nga cila moshë i kemi kujtimet e para të jetës?

  Lajme tjera

  Bashkohu

  Informohu në kohë