Sami Frashëri: Gruaja duhet të ketë në dorën e djathtë gjilpërën e në të majtën librin

  Sot, kujtojmë lindjen e 171-vjetorin e lindjes të atdhetarit, iluministit dhe ideologut të madh të Rilindjes Kombëtare, Sami Frashëri. Ai lindi në Frashër të Përmetit më 1 qershor 1850.

  Ishte një nga djemtë e Halit bej Dakollarit. Mësimet e para i mori në fshatin e lindjes. Më 1865 së bashku me pesë vëllezërit e tij dhe dy motrat u vendos, në Janinë, ku me vëllanë, Naimin, Sami Frashëri kreu shkollën e mesme greke “Zosimea”, me ç’ rast përveç kulturës së përgjithshme, përvetësoi krahas greqishtes së re e të vjetër edhe gjuhën latine, gjuhën frënge dhe atë italiane.

  Në Tetovë, nga Mahmut Efendiu, mësoi arabisht, persisht dhe turqisht. Më 1872 u vendos në Stamboll ku zhvilloi një veprimtari të gjerë patriotike për çlirimin dhe bashkimin kombëtar të popullit shqiptar dhe bashkëpunoi me përfaqësuesit më përparimtarë të lëvizjes demokratike-borgjeze turke.

  Ishte një ndër organizatorët kryesorë të “Komitetit Qendror për mbrojtjen e të drejtave të kombësisë shqiptare” dhe me themelimin e “Shoqërisë së të shtypurit me shkronja shqip” (1879) u zgjodh kryetar i saj. Vdiq në Stamboll në moshën 54 vjeçare, më 18 qershor të vitit 1904.

  KultPlus ju sjell disa nga thëniet më të njohura nga Sami Frashëri

  • Njerëzit janë të njëjtë para natyrës, edukata i bën të dallohen.

  • Njerëzit e mirë janë të gjykuar të bëhen skllevër të të këqijve.

  • Çdo mizori e ka ditën e vet të gjykimit.

  • Zbavitja më e bukur për njerinë është leximi; shoku më i mirë libri.

  • Liria është thelbi i shpirtit dhe i mendjes. Aty ku s’ka liri, mendja dhe shpirti thahen si bima pa ujë.

  • Njeriun e bëjnë të përhershëm veprat e tij.

  • Në vend që të shesësh dituri dhe zotësi, përpiqu t’i fitosh ato.

  • S’ka gjë më të keqe se të përqeshurit, sepse më shumë prek të mirët se të këqijtë.

  • Shoku më i pavlefshëm është ai, i cili, për një fjalë që ka dëgjuar për shokun e tij, nuk e do më atë.

  • Ai që pëlqen veten e tij, nuk pëlqehet nga askush.

  • Duhen shumë mend që të mund shoqërohesh me njerëz pa mend.

  • Shpagimi më i ëmbël është të bësh mirë kundër të keqes që të është bërë.

  • Po të përdoret mirë koha, do të mjaftojë për të kryer çdo punë.

  • Bukuria e njeriut përbëhet nga bukuria e fjalës që flet.

  • Njeriu duhet të përpiqet të mësojë çdo gjë, jo të tregojë veten e tij.

  • Më i forti i njerëzve është ai që është i zoti të përmbajë vetveten.

  • Thjeshtësia e një gruaje është më e vlefshme se stolitë e të gjitha grave të botës.

  • Shpata e grave është gjuha e tyre, prandaj nuk e lënë të ndryshket.

  • Gruaja duhet të ketë në dorën e djathtë gjilpërën e në të majtën librin.

  • Çdo gabim i gruas së ndershme është i falur nga burri i saj.

  • Shumica e njerëzve, sidomos gratë, nuk i donë ata që i donë por ata që i përbuzin.

  • Vjehrra nuk e kujton asnjëherë kohën e nusërisë.

  • Për dashurin s’ka gjë më të ëmbël se lotët e syve që fshihen me dorën e së dashurës.

  • Fytyra e qeshur është kripa e bukurisë.

  • Personi që do ti, s’ka asnjë të metë, fillo të mos e duash, pa shih sa të meta ka.

  • S’ka lumturi më të madhe në botë se dashuria dhe harmonia.

  • Kush i shtrohet gjithkujt është kokëdele.

  • Më i poshtri njeri është ai i cili kërkon mirësi nga një i poshtër.

  • Qesja nuk zbrazet duke dhënë lëmoshë.

  • Delen që ndahet nga tufa e ha ujku. 

  Lajmi Paraprak

  Bekim Fehmiu, një ikonë e papërsëritshme

  Lajmi i rradhës

  Diaspora | Jam rikthyer për të kontribuar për vendin tim, të emigroj sërish opsion jo primar

  Lajme tjera

  Thënie nga Umbero Eko

  “Ne kemi një limit, një limit shumë shkurajues dhe poshtërues: vdekjen.” “Tani kam arritur në përfundimin se e…
  Më tepër

  Bashkohu

  Informohu në kohë