Ligji për marrëdhënie pune shkon në lexim të dytë

   Anëtarët e Komisionit kuvendor për punë dhe politikë sociale sot e shqyrtuan Projektligjin për ndryshimin dhe plotësimi e Ligjit për marrëdhënie pune, në lexim të parë dhe vlerësuan unanimisht se ai është i pranueshëm dhe mund të jepet më tej, në lexim të dytë. Me këtë Projektligj përcaktohet dita e diel si ditë pushimi javor për të gjithë, me përjashtime të caktuara për punëdhënësit në veprimtari ku procesi i punës nuk lejon që të ketë ndërprerje të punës.

  Ministrja e Punës dhe Politikës Sociale, Jagoda Shahpaska shpjegoi se ky vendim ligjor është dedikuar për punëtorët dhe shtoi se ata nuk duan që të ketë pushime nga puna të punëtorëve. Theksoi në përgatitjen e këtij vendimi ligjor dhe ndihmën e Lidhjes së Odave ekonomike, e cila, siç tha, zhvilloi një sondazh të anëtarëve të saj dhe bazuar në atë sondazh rreth 70 për qind thanë se kjo zgjidhje është e pranueshme dhe duhet kështu të procedohet.

  “Për më tepër, në seancat e Këshillit ekonomik dhe social, dy partnerët kryesorë, krahas nesh, si propozues, si ministri, Organizata e punëdhënësve u ngrit dhe e mbrojti këtë vendim ligjor, janë dakord për pjesën e kompensimit”, tha Shahpaska.

  Ministrja Shahpaska theksoi se fotografia do të ndryshojë në mënyrë drastike në qytetet anembanë vendit, supermarketet nuk do të punojnë, asgjë nuk do të funksionojë, përveç qendrave të mëdha tregtare. Theksoi se kjo zgjidhje është një përfitim i madh, nuk është e përshpejtuar sepse, siç tha, është punuar përmes një procedure të gjatë, për gjashtë muaj,e  kemi dëgjuar nga opinionin.

  Me ndryshimet e propozuara në Ligjin për marrëdhënie të punës, e diela është ditë pushimi javor. Ky ndryshim, sipas ministres Shahpaska, ekuilibron jetën private dhe profesionale të punëtorëve.

  Për rreth 92 për qind të punëtorëve në vend, e diela do të jetë një ditë pushimi. Punëtorët në aktivitete që janë të domosdoshme për të funksionuar do të marrin për 50 për qind mëditje më të lartë. Qendrat tregtare të dielave do të punojnë vetëm në një turn, nga ora 10 e mëngjesit deri në ora 18, ndërsa punonjësit do të marrin 100% mëditje  më të lartë për punën të dielave. Subjektet tregtare në qendrat tregtare do të detyrohen të paguajnë një shumë në vlerë prej 2 për qind të qarkullimit të realizuar të dielën në Buxhet, dhe këto fonde do të përdoren për krijimin e kopshteve të reja.

  Për zbatimin e këtij ligji nevojiten fonde shtesë nga Buxheti i shtetit. Bazuar në të dhënat e disponueshme për numrin e punonjësve në  sektorin publik, që do të punonin të dielën (30 për qind), paga mesatare në vend vlerësohet të jetë rreth 43,100,000 denarë në muaj, ose 516,600,000 denarë në vit.

  Lajmi Paraprak

  VMRO-DPMNE: Kthimi i interpelancës për Xhaferin, i pabazë

  Lajmi i rradhës

  Shtetasit e RMV-së do të mund të udhëtojnë në Qipro pa test ose karantinë

  Lajme tjera

  Bashkohu

  Informohu në kohë